ZEEWOLDE – Handige vrijwilligers die kapotte spullen repareren, dat is het idee van het Repair Café. Op 18 oktober was het vijftien jaar geleden dat het allereerste Repair Café werd georganiseerd, een initiatief van de Nederlandse Martine Postma. Het concept is inmiddels wereldwijd verspreid, met meer dan 3.200 locaties. Ook in Zeewolde is er een Repair Café, dat al dertien jaar iedere laatste vrijdag van de maand plaatsvindt in De Meermin. En met groeiend succes.
Het Repair Café is een reactie op de groeiende afvalberg en het verdwijnen van vakmensen. Truus Visser uit Zeewolde was direct enthousiast toen ze van het concept hoorde. Ze wist toenmalig beleidsmedewerker John de Vries en wethouder Gerben Dijksterhuis te overtuigen, en tijdens de Milieumarkt in 2011 werd de belangstelling voor een lokaal Repair Café gepeild. “En die bleek er zeker te zijn”, vertelt Truus. “We hadden al snel een groepje allround reparateurs bij elkaar.”
Het eerste Repair Café Zeewolde was in 2011. Toen nog in de benedenzaal van De Meermin, tegenwoordig op de eerste verdieping. “Toen het eenmaal begon te lopen, meldden zich nieuwe vrijwilligers aan, die ook wel bij de repairdersclub wilden horen”, aldus Truus. “We hebben nu genoeg mensen die op allerlei gebieden kunnen helpen. Ze hebben echte ‘repairskills’ en zijn ontzettend handig.”
Naast dat het team vrijwilligers groeide, nam ook het aanbod aan kapotte spullen toe. “We moeten nu soms mensen die iets willen laten repareren in een haastig ingerichte wachtkamer zetten”, lacht Truus.
In de afgelopen dertien jaar hebben de repairders zich over allerlei kapotte spullen gebogen. Van waterkokers die van de kook waren, een grasmaaier die dienst weigerde, tot het zomen van een jurk. “Soms is het alleen een kwestie van een knopje indrukken om het apparaat weer aan de praat te krijgen.” Maar niet elke reparatie slaagt. “Dan is er soms wel chagrijn bij de repairders. Want wij willen het liefst dat iedereen tevreden naar buiten gaat.”
Repareren als het kan, weggooien als het niet anders kan: dat is de slogan van het Repair Café. “Maar soms is een apparaat zo in plastic gegoten dat je het bijna niet kunt repareren zonder iets te beschadigen,” zegt Truus. Dankzij de inzet van Repair Café International is er veel gedaan om repareren makkelijker te maken. “Dit jaar nog heeft de Europese Unie het recht op reparatie wettelijk vastgelegd, een enorme stap vooruit.”
De reparaties zijn in principe gratis. Alleen voor nieuwe onderdelen wordt een vergoeding gevraagd. “Soms krijgen we een fooi, en regelmatig worden we getrakteerd op wat lekkers. Mensen zijn vaak blij dat hun geliefde spullen weer gemaakt zijn.”
Truus benadrukt dat naast het milieuvoordeel van repareren, het Repair Café ook een sociale functie vervult. “Het is niet alleen duurzaam, maar ook ontzettend gezellig om samen te doen. Het zorgt voor sociale samenhang in de gemeenschap.”
Vrijdag 25 oktober staan de mensen van het Repair Café weer klaar in De Meermin om de handen uit de mouwen te steken. “Om half tien hebben ze de spullen uit de gereedschapskoffers gepakt. U bent welkom tot 12.00 uur, maar dat laatste uurtje komen is echt alleen voor eenvoudige reparaties. Want, repareren kost weliswaar geen cent…in het Repair Café althans, maar de meeste reparaties kosten best wat tijd!”